Így működik az anyagcseréd - 1. rész
Miért van az, hogy csak csipegetsz, mint egy kismadár, és mégis hízol?
Senki nem is hisz Neked, ugye? Azt hiszik zabálsz, azért vagy kövér.
Túl sokat enni és hízni - világos képlet, a hülye is tudja. Na de lehet túl keveset is enni? Ez baromi logikátlan, nem?
Na figyelj. Lélegzel, ver a szíved, gyűlik a hólyagodban a vizelet,
állandóan 36 fokos a testhőmérsékleted: mindez akkor is megtörténik, ha
ki sem kelsz az ágyból egész nap, ha fel sem emeled a kisujjad. Ahhoz is
kell energia, hogy ezek a létfontosságú folyamataink végbemehessenek,
ezt hívjuk alapanyagcserének. Ennek kiszámítható a pontos kalóriaértéke.
Az anyagcsere pedig az összes olyan folyamat a testedben, ami azt
eredményezi, hogy a bevitt táplálékból a szervezeted energiához jut.
BAJ AKKOR VAN, de nagy, ha nem eszel meg ennyi kalóriát sem: vagyis, ha
KOPLALSZ. Mert akkor az okos kis szervezeted riadót fúj: azta, akkora
gáz van, hogy még annyit se kapok enni, amennyi energia a létezéshez
kell, jajmilesz, kezdjünk el mindent félrerakni. És épül, gyarapszik a
sok zsírraktár a hasadon, fenekeden, karodon, mert az anyagcseréd úgy
belassul, mint a téli álmot alvó medve. Lassú anyagcsere mellett pedig
egy dologra van ereje a szervezetednek: védelmezni és építeni a
zsírraktárait, hogy minél tovább kitartsanak.
Szóval igen,
tudsz túl keveset enni. Csak hogy el tudd képzelni: az én esetemben (33
éves nő, 51 kg) a létfontosságú folyamataim energiaigénye napi 1273
Kcal. Ez akkor is kellene, ha egész nap feküdnék. Ha ennél kevesebbet
ennék, az már koplalásnak számítana, és előbb-utóbb szépen elkezdenének
nőni a zsírrraktáraim.
Ha ezt megérted, Te is nyugodt szívvel
tolhatod a finomságokat, amiket ajánlunk. Mint például a teljes kiőrlésű
lisztből készült pizzát
SOHA
NE
K-O-P-L-A-L-J!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése