.

.
.

2014. június 6., péntek

TANÍTÁS A TESTEDRŐL - 1. lecke - LEHET TÚL KEVESET ENNI?

Így működik az anyagcseréd - 1. rész

Miért van az, hogy csak csipegetsz, mint egy kismadár, és mégis hízol? Senki nem is hisz Neked, ugye? Azt hiszik zabálsz, azért vagy kövér.

Túl sokat enni és hízni - világos képlet, a hülye is tudja. Na de lehet túl keveset is enni? Ez baromi logikátlan, nem?

Na figyelj. Lélegzel, ver a szíved, gyűlik a hólyagodban a vizelet, állandóan 36 fokos a testhőmérsékleted: mindez akkor is megtörténik, ha ki sem kelsz az ágyból egész nap, ha fel sem emeled a kisujjad. Ahhoz is kell energia, hogy ezek a létfontosságú folyamataink végbemehessenek, ezt hívjuk alapanyagcserének. Ennek kiszámítható a pontos kalóriaértéke.

Az anyagcsere pedig az összes olyan folyamat a testedben, ami azt eredményezi, hogy a bevitt táplálékból a szervezeted energiához jut.

BAJ AKKOR VAN, de nagy, ha nem eszel meg ennyi kalóriát sem: vagyis, ha KOPLALSZ. Mert akkor az okos kis szervezeted riadót fúj: azta, akkora gáz van, hogy még annyit se kapok enni, amennyi energia a létezéshez kell, jajmilesz, kezdjünk el mindent félrerakni. És épül, gyarapszik a sok zsírraktár a hasadon, fenekeden, karodon, mert az anyagcseréd úgy belassul, mint a téli álmot alvó medve. Lassú anyagcsere mellett pedig egy dologra van ereje a szervezetednek: védelmezni és építeni a zsírraktárait, hogy minél tovább kitartsanak.


Szóval igen, tudsz túl keveset enni. Csak hogy el tudd képzelni: az én esetemben (33 éves nő, 51 kg) a létfontosságú folyamataim energiaigénye napi 1273 Kcal. Ez akkor is kellene, ha egész nap feküdnék. Ha ennél kevesebbet ennék, az már koplalásnak számítana, és előbb-utóbb szépen elkezdenének nőni a zsírrraktáraim.

Ha ezt megérted, Te is nyugodt szívvel tolhatod a finomságokat, amiket ajánlunk. Mint például a teljes kiőrlésű lisztből készült pizzát

SOHA

NE

K-O-P-L-A-L-J!!!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése